O winie

Solaris

Winorośl “Solaris” to jedna z najbardziej popularnych odmian do produkcji białych win deserowych. Wyhodowana w Niemczech, rośnie bujnie.

Owoce średniej wielkości, w pełni dojrzałe wręcz bursztynowe. Cechuje je duża zawartość cukrów. Grona średniej wielkości, cylindryczno-stożkowate.

Winorośl “Solaris” to odmiana szczególnie polecana na wina – jest to jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, słodkie wina.

 

Bianca

Winorośl “Bianca” to odmiana z Węgier. Jedna z najlepszych i najbardziej cenionych odmian do produkcji wina. Od wielu lat ceniona również w Polsce. Rośnie bardzo silnie, ma sztywne, wzniesione pędy.

Grona średniej wielkości; jagody owalne, średniej wielkości z licznymi nasionami. Skórka zielonożółta, w momencie osiągnięcia pełnej dojrzałości pokryta złotawym rumieńcem. Smak owoców i aromat wina neutralny, jednocześnie mocny i zrównoważony.

Aurora

Winorośl “Aurora” to odmiana otrzymana we Francji w wyniku skrzyżowania winorośli europejskiej z amerykańską. Rośnie dość silnie. Pędy liczne o dość długich i grubych międzywęźlach. Odmiana plenna, bardzo wytrzyma na mróz.
Grona dość duże i zwarte. Owoce średniej wielkości, kuliste z delikatnym nalotem. Słodkie i soczyste.

Odmiana “Aurora” jest szczególnie polecana do uprawy w naszych warunkach ze względu na dużą wytrzymałość na mróz oraz odporność na choroby. Nadaje się do jedzenia na surowo oraz do produkcji win.

 

Marechal Foch

Winorośl ‘Marechal Foch’ to odmiana francusko-amerykańska. Rośnie silnie. Grona małe lub średnie. Jagody drobne, kuliste. Skórka granatowo-czarna, łatwo “odchodzi” od miąższu. Sok i miąższ zabarwione na czerwono, kolor bardziej intensywny przy późnym zbiorze winogron.

Winorośl ‘Marechal Foch’ to jedna z najlepszych odmian na czerwone wino. W pełni dojrzałe owoce dają wino o zrównoważonej zawartości cukrów i kwasów i bogactwem aromatu zdominowanego przez nutę czereśniową.

Regent

To nowa odmiana niemiecka, której owoce świetnie nadają się na bardzo dobrej jakości czerwone wino. Obecnie jest coraz bardziej ceniona, szczególnie w krajach Europy Zachodniej, gdzie uprawia się ją w sposób ekologiczny. Jeśli chodzi o Polskę, to zauważa się, że ostatnimi czasy jest to najchętniej sadzona winorośl (na równi z odmianą Rondo).

Krzew ten rośnie średnio silnie i równie umiarkowane będą zarówno jego grona, jak i składające się na nie kuliste jagody. Ułożą się one lekko zwarcie, a ich ciemnogranatowa skórka pokryje się woskowym nalotem. Będą też soczyste i smaczne (choć zaznacza się, że rzadko traktowane są jako owoce typowo deserowe), o bezbarwnym miąższu i zawartości cukru w moszczu na wysokim poziomie od 18% do 21%.

Muskat odesskij

Muskat Odesski – ceniony mieszaniec międzygatunkowy pochodzący z Ukarainy z zastosowaniem przerobowym. Wina wytwarzane z jego owoców mają wysoką jakość.

Odmiana ma średniej wielkości jagody oraz grona, jest dość odporna na choroby grzybowe. Muscat wymaga żyźniejszych gleb oraz nasłonecznionych stanowisk, w zamian daje w połowie września słodki, soczysty miąższ o smaku muszkatowym. Plenność krzewu jest wysoka.